✔ Snabb leverans
✔ 30 dagars öppet köp
✔ Handla nu, betala sen
logo
FavoriterFavoriter

Vårdväskan guidar: Välj rätt stetoskop

Stetoskopet är många vårdgivares bästa vän på jobbet och en ständig följeslagare genom arbetsdagens alla moment. Det är dock inte helt lätt att hitta rätt i djungeln av olika stetoskop och funktioner. Vilket stetoskop passar just dig och ditt yrke bäst? Ta hjälp av Vårdväskans guide för att välja rätt!

Är du på jakt efter ditt första stetoskop eller är det dags att uppdatera ditt nuvarande? Tycker du att det är svårt att lista ut vilken modell som passar just dig i ditt arbete inom vården? Då är detta guiden för dig! Häng med när vi reder ut skillnaden mellan akustiskt och elektroniskt stetoskop, går igenom stetoskopets alla delar och olika typer av modeller.

Stetoskopets delar

Stetoskopets delar

Oavsett vilket stetoskop du väljer i slutändan, har de alla samma grundläggande delar. Design och funktioner kan skilja en del beroende på vilken modell du investerar i, men följande beståndsdelar hittar du på alla stetoskop.

Headset – öronbyglar och öronoliver

Stetoskopets headset består av en klyka, två öronbyglar i metall och två öronoliver. Ljudet färdas genom stetoskopets slang, upp i öronbyglarna och vidare till dina öron. Vissa stetoskop har justerbart headset, där du kan anpassa passformen genom att trycka ihop och dra isär öronbyglarna – för att nå optimal komfort och ergonomisk passform. Öronoliverna ska passa dina öron perfekt och sluta ordentligt tätt, för att stänga ute störande ljud i omgivningen och för att ge en så effektiv auskultation som möjligt.

Slang

Stetoskopets slang har två huvudsakliga uppgifter – att överföra ljud från kroppen och att dämpa störande och distraherande bakgrundsljud. Många stetoskop har slangar tillverkade i flexibelt material som tål att böjas om och om igen utan att spricka eller gå sönder. Det finns även stetoskop med extra långa slangar, som passar perfekt till exempelvis veterinärer.

Bröststycke

Bröststycket är den del av stetoskopet som placeras mot kroppen vid auskultation och som leder ljudet vidare genom stetoskopets slang. Det finns modeller med enkelsidigt eller dubbelsidigt bröststycke och de flesta bröststycken är tillverkade av rostfritt stål, som både är tåligt och leder ljud på ett effektivt sätt.

Enkelsidigt

På stetoskop med enkelsidigt bröststycke finns en platt, cirkulär yta på bröststycket som används för att lyssna på bland annat hjärta eller lungor. Enkelsidiga bröststycken kan täcka en stor ljudfrekvens och ge bra ljudåtergivning vid både låg- och högfrekventa ljud – speciellt om stetoskopet har ett flytande membran (se mer information om stetoskopets membran nedan).

Dubbelsidigt

Stetoskop med dubbelsidigt bröststycke har två funktionella sidor på bröststycket – en sida med ett membran och en mindre sida med en klocka. Membranet används för att lyssna på högfrekventa ljud medan klockan återger lågfrekventa ljud. Vissa stetoskop har en klocka med membran, som går att öppna och stänga, vilket tillåter lyssning av både hög- och lågfrekventa ljud även med klockan. En av fördelarna med dubbelsidiga stetoskop är att den större sidan lämpar sig väl för auskultationer av vuxna, medan den mindre sidan passar bra för undersökning av de små patienterna.

Membran

Membranet är ett tunt, cirkulärt stycke i flexibelt material som sitter på bröststycket och hjälper till att förstärka ljudet vid auskultation. De flesta stetoskop har icke-kylande membran, för ökad patientkomfort. Vissa stetoskop har ett så kallat flytande membran, som tillåter lyssning av både hög- och lågfrekventa ljud, endast genom att anpassa trycket på bröststycket mot patienten. Lätt tryck ger återgivning av lågfrekventa ljud, medan ett högre tryck gör att högfrekventa ljud hörs.

Akustiskt eller elektroniskt stetoskop?

Tekniken går snabbt framåt och numera kan du välja mellan både akustiska och elektroniska stetoskop. De flesta stetoskopen som du hittar i vårt sortiment är akustiska, men vi erbjuder också tekniskt avancerade elektroniska stetoskop med flera smarta funktioner.

Akustiskt stetoskop

Akustiskt stetoskop

För att vi ska kunna höra ett ljud måste ljudvågor orsaka vibrationer i luftmolekyler, vilket skapar förändringar i lufttrycket och får våra trumhinnor att vibrera. Ett akustiskt stetoskop kanaliserar ljudvågor mot dina öron som annars inte skulle kunna nå dem. Kroppsljud, till exempel ett hjärtslag, orsakar ljudvågor som träffar stetoskopets bröststycke och sedan förs vidare genom stetoskopets slang. Ljudvågorna når öronbyglarna i metall och till sist, genom öronoliverna, dina öron. När ljudvågorna färdas genom stetoskopets slang förstärks ljudet och fler ljudvågor når dina öron än om de inte vore inkapslade i slangen. Det är därför mer effektivt att lyssna på kroppsljud genom ett stetoskop än genom att endast lägga örat mot patienten.

Elektroniskt stetoskop

Elektroniskt stetoskop

Det finns en gräns i hur mycket ett akustiskt stetoskop kan förstärka ljud vid auskultation och här är elektroniska stetoskop snäppet vassare. Elektroniska stetoskop (även kallade digitala stetoskop) översätter de fysiska vibrationerna i ljudet till elektroniska signaler och optimerar dem för förbättrad ljudåtergivning. Vissa elektroniska stetoskop kan även minska störande och distraherande bakgrundsljud för en mer effektiv undersökning. De elektroniska stetoskopen har flera smarta funktioner, såsom möjlighet att spara ljudspår tillsammans med kommentarer och överföra dessa till dator eller mobil enhet via Bluetooth för vidare analys.

Vilken funktion är du ute efter?

Olika stetoskop är lämpade för olika typer av undersökningar och moment, och har funktioner anpassade utefter olika behov. Arbetar du med mindre patienter och behöver ett speciellt anpassat pediatriskt stetoskop? Utför du diagnostiska auskultationer och är i behov av ett högkvalitativt stetoskop med maximal prestanda? Identifiera de funktioner som just ditt stetoskop behöver inneha för att hitta en modell som passar dig och dina arbetsdagar.

Pediatriskt stetoskop

Ett pediatriskt stetoskop är speciellt anpassat för auskultationer av barn och mindre patienter. Dessa stetoskop lämpar sig även väl för undersökningar av mindre djur. Bröststycket på pediatriska stetoskop är i mindre storlek för att vara anpassat efter de mindre patienterna, och du kan välja mellan enkelsidigt och dubbelsidigt bröststycke.

Diagnostiskt stetoskop

Diagnostiska stetoskop är högkvalitativa redskap med maximal prestanda som används för att fastställa diagnoser. Dessa stetoskop har utmärkt ljudåtergivning och finns med både dubbelsidigt och enkelsidigt bröststycke. Diagnostiska stetoskop finns även med mindre bröststycken, anpassade för pediatriska undersökningar. Vill du ha ett diagnostiskt stetoskop med oslagbar prestanda, smarta funktioner och maximal kvalitet är ett tekniskt avancerat, elektroniskt stetoskop ett utmärkt val.

Stetoskop för patientövervakning

För patientövervakning och enklare undersökningar finns lättviktsstetoskop med ljudåtergivning anpassat för mindre avancerade auskultationer. Dessa stetoskop erbjuder inte samma höga ljudprecision som exempelvis diagnostiska stetoskop, men de lämpar sig väl för övervakning och enklare undersökningar av patienter.

Glöm inte att skydda och ta hand om ditt stetoskop!

Ett stetoskop är en investering som kommer följa med dig under många år, och genom att skydda och ta hand om ditt stetoskop på rätt sätt bibehåller du dess prestanda och funktionalitet ännu längre. Med ett stetoskopfodral kan du förvara ditt stetoskop på ett tryggt och säkert sätt under arbetsdagens gång och smidigt plocka med det i farten mellan alla arbetsmoment och patienter. Glöm inte heller att rengöra ditt stetoskop och byta delar när de blir utslitna. Läs fler tips på hur du bäst tar hand om ditt stetoskop här!