✔ Snabb leverans
✔ 30 dagars öppet köp
✔ Handla nu, betala sen
logo
FavoriterFavoriter

Vårdväskan guidar: Ta hand om ditt stetoskop

Stetoskopet är ett oumbärligt redskap för många vårdgivare och en investering som ska hänga med i många år. För att förlänga stetoskopets livslängd och bibehålla prestanda och funktionalitet kan ditt redskap behöva lite extra kärlek emellanåt. Har du koll på hur du tar hand om ditt stetoskop på bästa sätt?

Som vårdgivare används dagligen en mängd olika redskap som behöver plockas med mellan patienter och arbetsmoment. Ett redskap som i mångas vårdvardag är omöjligt att arbeta utan är stetoskopet – en investering som förhoppningsvis ska vara en följeslagare under många år och också måste tas om hand för att hålla genom alla undersökningar. Hos oss på Vårdväskan hittar du både rengöring, reservdelar och skyddande stetoskopfodral – för att du ska kunna ta hand om ditt stetoskop på bästa sätt.

Rengör ditt stetoskop

Stetoskoprengöring

Vid frekvent användning av ditt stetoskop kan smuts, hudfetter och andra orenheter lätt samlas i skrymslen och vrår, som i sin tur kan försämra ditt stetoskops funktionalitet och störa ljudöverföringen. När du rengör ditt stetoskop är det viktigt att du endast använder 70% isopropylalkohol – exempelvis GIMAs rengöringsservetter för stetoskop. Desinficera aldrig stetoskopet med någon typ av handsprit eller annat desinfektionsmedel, då de kan verka uttorkande för stetoskopets slang.

På vissa stetoskop, som har öppen klocka, är det lätt hänt att smuts samlas i klockan och stör under auskultation. Du kan skydda klockan från skräp och smuts genom att täcka den med det avtagbara membranet när du inte använder den. Även det flytande membranet kan plockas bort för rengöring med 70% isopropylalkohol och låtas torka ordentligt innan det sätts tillbaka. Passa då även på att torka av bröststycket och låt torka.

Stetoskopets öronoliver behöver också rengöras emellanåt, då det lätt samlas smuts och öronvax i dem. Detta kan göra att ljudåtergivningen upplevs som försämrad, trots att det bara är lite omvårdnad och rengöring som behövs. Plocka av öronoliverna då och då och rengör dem ordentligt, exempelvis med GIMAs rengöringsservetter, och låt dem torka innan du sätter tillbaka dem på öronbyglarna. Är öronoliverna slitna och behöver bytas ut, hittar du flera olika reservdelar till Littmann-stetoskop hos oss på Vårdväskan.

Skydda ditt stetoskop

Stetoskopet behöver ofta plockas med i farten mellan olika arbetsmoment, tillsammans med många andra redskap. Med ett smidigt stetoskopfodral kan du tryggt och säkert förvara ditt stetoskop och dina andra hjälpmedel, och förhindra att stetoskopet får repor eller skador. Vi erbjuder stetoskopväskor från vårt eget varumärke Beez och från ADC, som har flera praktiska fickor och fack. Här får du plats med ditt stetoskop och med flera andra mindre redskap som du behöver ha nära till hands under arbetsdagen. Fodralens storlek är noga optimerad för att både rymma dina viktigaste redskap och vara smidigt nog för att kunna bäras med under långa och hektiska arbetspass.

Reservdelar till ditt Littmann-stetoskop

Reservdelar till stetoskop

För att ditt stetoskop ska bibehålla sin prestanda och funktionalitet kan det då och då behöva en uppfräschning. Regelbunden rengöring är nödvändig för att hålla stetoskopet i toppskick, och ibland kan även vissa delar på stetoskopet behöva bytas ut efter frekvent användning. I vårt sortiment hittar du flera olika reservdelar till Littmann-stetoskop, som enkelt ersätter de slitna delarna på ditt stetoskop. Hos oss kan du klicka hem öronoliver, membran och reservdelskit som innehåller både öronoliver, membran och ring. Du kan enkelt byta ut delarna själv och få ett stetoskop som är så gott som nytt.

Nu hoppas vi att ditt kära stetoskop är en trogen följeslagare under många år framöver!