✔ Snabb leverans
✔ Förlängd returrätt till 31/1
✔ Handla nu, betala sen
logo
FavoriterFavoriter
Rosa oktober
Möt Johanna
Bröstcancerkirurg på Skaraborgs Sjukhus

Johanna, kan du berätta lite om din bakgrund och hur du hamnade inom bröstcancervården?

Jag är 37 år, är gift, har tre barn och bor här i Skövde. Jag är kirurg med inriktning delvis mot bröst - och melanomkirurgi och delvis mot akutkirurgi, så jag är på båda avdelningarna. Jag trivs jättebra med mitt jobb, det är fantastiskt roligt.

Jag är från Göteborg, men fick en AT-tjänst här på Skaraborgs Sjukhus. Under tiden träffade jag min man här, som också jobbar som läkare på sjukhuset, och vi bestämde oss för att slå oss ner här. Jag har alltid tyckt att kirurgi är spännande och här på SKAS har vi en extremt trevlig kirurgklinik, så jag tackade ja till ST-tjänst här. Under min ST-tjänst blev jag alltmer intresserad av bröstverksamheten.

Vad var det som lockade dig till just bröstcanceroperationer och onkoplastik?

Jag gillar att bröstcancerkirurgi kombinerar två viktiga aspekter – vi tar bort cancern, men vi vill också se till att resultatet blir estetiskt tillfredsställande för patienten. Tidigare såg man ofta på bröstoperationer som något enkelt, och det var inte så noga hur resultatet blev utseendemässigt. Det innebar många mindre bra resultat efter bröstcanceroperationer. Men idag vet vi att det är viktigt att kvinnor känner sig bekväma med sina kroppar även efter en canceroperation. Inom onkoplastik använder vi tekniker som gör att vi kan bevara bröstets form och återskapa ett fint bröst, även efter att en del av det tagits bort. Det känns som ett väldigt meningsfullt arbete eftersom vi kan hjälpa kvinnor att både överleva sin cancer och känna sig hela och fina igen.

Hur ser en typisk arbetsvecka ut för dig?

Min arbetsvecka består av både operationsdagar och mottagning. Vi har två operationsdagar i veckan, då vi främst opererar bröstcancerpatienter men också malignt melanom och en del andra hudcanceroperationer. En bröstcanceroperation tar mellan en till en och en halv timme, och vi gör oftast 3 operationer per dag. De flesta av våra operationer är bröstbevarande, vilket innebär att vi tar bort tumören och återskapar bröstet på ett sätt som ser så naturligt ut som vi kan. Vi gör också alltid en portvaktskörtelbiopsi, där vi undersöker den första lymfkörteln som får lymfvätska från bröstet. Det är viktigt för att se om cancern har spridit sig till lymfkörtlarna. På tisdagar har vi MDK (Multidisciplinär konferens), där vi tillsammans med andra experter går igenom varje patientfall och beslutar om nästa steg i behandlingen. Förutom operationer och konferenser har vi mottagningsdagar för både nybesök och återbesök. Vi arbetar alltid i team med sjuksköterskorna för att ge patienterna det bästa stödet.

Vad är det mest givande med ditt arbete som kirurg?

Det jag älskar med mitt jobb är kombinationen av planerad vård och akutsjukvård. Inom bröstkirurgin arbetar vi oftast med planerade ingrepp, där vi får tid att verkligen planera och förbereda oss för varje patient. Men jag gillar också den akuta delen av mitt jobb, där man aldrig riktigt vet vad som kommer att hända. Det är en spännande mix som gör att varje dag ser olika ut. Mest givande inom bröstverksamheten är att vi verkligen gör skillnad för våra patienter och att vi botar de flesta från sjukdomen. Vi kan hjälpa dem både genom att ta bort cancern och återskapa brösten på ett sätt som får dem att känna sig starka och nöjda med sin kropp.

Vad ser du som den största utmaningen inom ditt arbete?

Det finns många utmaningar i att vara bröstkirurg. För mig handlar mycket om att balansera mellan att göra ett så bra kirurgiskt ingrepp som möjligt och samtidigt tänka på patientens livskvalitet efteråt. Många patienter säger att de bara vill "ta bort allt", men det är viktigt för oss att förklara att en bröstbevarande operation kan vara lika bra, eller bättre, för deras överlevnad och livskvalitet. Det tuffaste med jobbet är de unga patienterna med små barn för att det kommer så nära mig själv, och de som kommer med en spridd sjukdom, där vi verkligen inte kan säga att de kommer bli botade, det är tuffast.

Hur har bröstcancervården förändrats under dina år som kirurg, och vad tror du om framtiden?

Under de år jag har arbetat som kirurg har jag sett många förändringar inom bröstcancervården. En av de största förändringarna är att vi idag arbetar mycket mer med bröstbevarande operationer och plastikkirurgiska tekniker. Vi har också blivit bättre på att kombinera kirurgi med andra behandlingsformer, som cellgifter och strålning, för att minska behovet av stora operationer. Jag tror att framtiden inom bröstcancervården kommer att handla om mindre invasiva ingrepp och mer fokus på patientens livskvalitet. Jag hoppas också att vi kan hitta ännu bättre sätt att använda AI och teknik för att förbättra diagnostiken och behandlingen. Det är en spännande tid att vara kirurg, och jag ser fram emot att vara en del av den utvecklingen.

Vad vill du säga till alla kvinnor i samband med Rosa Bandet-kampanjen?

Undersök dina bröst regelbundet! Gör det en gång i månaden, vid samma tidpunkt i menscykeln varje månad. Ett tips är att ställa in en påminnelse på mobilen för att inte glömma. Om du upptäcker något nytt eller avvikande, framför allt om det är på det ena bröstet, tveka inte att ringa och söka vård. Det är också viktigt att gå på sina mammografiundersökningar – det kan vara avgörande för tidig upptäckt och behandling.

Vad klarar du dig inte utan en arbetsdag?

Stödstrumpor! Jag har det året runt, även på sommaren eftersom jag står och går hela dagarna. Jag gillar strumpor med blommor och fina mönster. Man har ju sin ”standarduniform” vilket gör att det enda roliga man har det är ju typ lite söta skor och strumpor.

Handla rosa

För varje såld produkt märkt med Cancerfondens logotyp skänker vi 15kr till Cancerfondens viktiga arbete - hjälp oss att bidra till arbetet för att besegra cancer!

Alla rosa produkter
Stödstrumpor
Skor & Sandaler
Namnskyltar
Tillbehör
Muggar
Stetoskop
0 resultat

Du har tittat på 0 av 0 produkter