Stödstrumpor är en av Vårdväskans stora specialiteter och hos oss hittar du snygga, bekväma och prisvärda strumpor i en lång rad olika utföranden, färger och mönster. Har du koll på vilken storlek du vill ha på dina stödstrumpor och vilken kompressionsgrad som passar dig bäst? Vi hjälper dig att hitta rätt!
Vi vill att du som vårdgivare ska kunna sätta din egen prägel på arbetsklädseln och ta med din personliga stil även till jobbet, samtidigt som du får rätt stöd och avlastning under långa jobbpass. Därför erbjuder vi designrika och färgglada stödstrumpor i högsta kvalitet, som erbjuder optimal komfort och bekvämt stöd. Visste du att det även finns en mängd hälsofördelar med att använda stödstrumpor? Läs mer här!
Hur vet man då vilken storlek och kompression man ska ha på sina stödstrumpor? Det ska vi hjälpa dig att lista ut!
Hitta rätt storlek på dina stödstrumpor
Stödstrumpor sitter lite annorlunda på foten än vanliga strumpor, på grund av kompressionen. Det är viktigt att strumporna inte sitter för tight, då effekten kan bli motsatt och blodcirkulationen i stället minska. Stödstrumporna ska också sitta slätt på fötterna och benen, utan veck och kanter som kan försämra blodflöde och ge värk och obehag. För att hitta rätt storlek på dina stödstrumpor bör du därför mäta dina ben, och använda vår mått- och storlekstabell för att hitta stödstrumporna som passar just dig.
Stödstrumpors kompressionsklasser
Stödstrumpor delas in i klasser utefter hur hårt tryck de har runt ankeln. Trycket anges i millimeterkvicksilver (mmHg). Kompressionen är graderad, vilket innebär att högsta trycket finns vid ankeln (100%) och att trycket sedan avtar i riktning mot hjärtat (70% vid vaden och 40% vid knäet). När det kommer till stödstrumpor i nylon anges trycket i DEN. I detta fall visar alltså inte DEN på tjockleken i garnet, som det i vanliga fall gör.
Klass 1:
11–16 mmHg, 70 DEN
Mild kompression. Används ofta i förebyggande syfte mot svullnad, för att förbättra blodcirkulationen och för att lindra trötthetskänslan i fötter och ben.
18–22 mmHg, 140 DEN
Medelstark kompression. Används ofta vid första tecken på åderbråck, mot nedsatt blodcirkulation och för att lindra vätskebildning i benen. Klass 1-stödstrumpor minskar också risken för blodproppar i benen i samband med operation.
Klass 2:
22–27 mmHg, 280 DEN
Stark kompression. Stödstrumpor med denna kompression används vid svåra trötthetssymptom i benen, besvär med åderbråck och som efterbehandling och stöd efter operation. Bör ordineras av läkare eller behörig sjukvårdspersonal.
Du har tittat på 12 av 100 produkter