Fri frakt över 600kr med koden FRAKT600

Läs mer
logo
FavoriterFavoriter
Sjuksköterskedagen 2024

Internationella sjuksköterskedagen 2024

Stort grattis till alla hårt arbetande sjuksköterskor – idag är det er dag! För att fira Internationella sjuksköterskedagen har vi besökt vårdcentralen Husläkarna och fått en pratstund med sjuksköterskan Sara, som de senaste åren arbetat både inom kommunen, på sjukhus och inom primärvården. Häng med när Sara berättar om sitt yrke, den stora variationen och hur en vanlig arbetsdag kan se ut.

Vi besöker Husläkarnas lokaler en av vårens få varma dagar och möts av härliga sjuksköterskan Sara i det färgglada väntrummet. Vi får en rundtur i de fräscha och moderna lokalerna, där vårdcentralens sjuksköterskor jobbar sida vid sida med undersköterskor, läkare, fysioterapeuter och medicinska sekreterare. Vi slår oss ner i ett av mottagningsrummen för att lära oss mer om hur Saras arbetsdagar ser ut, vilka arbetsuppgifter hon ansvarar för och hur samarbetet med andra yrkesroller ser ut på mottagningen.

Vägen in i sjuksköterskeyrket

Sara hade innan hon utbildade sig till sjuksköterska ingen erfarenhet av arbete inom vården, och valet av utbildning och framtida yrke var därför inte självklart. En vän som vid tillfället pluggade till sjuksköterska rekommenderade utbildningen och tyckte att Sara skulle passa perfekt inom yrket. Resten är, som man brukar säga, historia.

-          Jag hade inte tänkt från början att jag skulle bli sjuksköterska, men när jag backar bandet känner jag att jag alltid har gillat att ta hand om människor. Nu har jag varit färdig sjuksköterska i nio år.

Att komma ut i arbetslivet som nyexaminerad sjuksköterska kan vara tufft, och Sara började sin yrkesbana på urologmottagningen på sjukhuset.

-          Det är ganska tufft att vara nyexaminerad sjuksköterska. Jag började jobba på sjukhuset och det var tufft klimat och stressig arbetsmiljö. Om man under en vecka kunde ha sin lunchrast som vanligt två av dagarna tyckte man att det var en bra arbetsvecka.

Sara har under sina år som sjuksköterska arbetat både på sjukhuset, inom kommunen och inom primärvården. Något som hon menar gett en bred kompetens och erfarenhet av olika typer av patienter och vårdsituationer.

-          Sjuksköterskeyrket är väldigt brett och man blir lite specialiserad inom de olika områdena man jobbar med. På sjukhuset blev jag väldigt nischad och här på vårdcentralen blir jag bredare i min kunskap, både när det kommer till rådgivning och vilka patienter som besöker oss. Det är också stor skillnad mellan olika arbetsplatser. Jag har jobbat både på sjukhus, i kommunen och i primärvården. Det är stor skillnad framför allt mellan hemsjukvården och mina andra arbetsplatser. Man kommer hem till patientens egna hem, vilket kan vara ganska känslig emellanåt. Vissa patienter har mycket integritet. Det kan också vara svårt att tillämpa basala hygienrutiner.

En vanlig arbetsdag

Att vara sjuksköterska på en vårdcentral är ett varierande yrke där patienter i alla åldrar behöver hjälp med alla tänkbara tillstånd och problem. På Husläkarnas vårdcentral finns både vanlig mottagning och lättakut, och personalens arbetsuppgifter varierar under dagens timmar.

-          Vi sjuksköterskor börjar alltid dagen med att ha telefon, där vi utför rådgivning och triagering. Behöver de bokas in till läkare, räcker det till sköterska, kan man avvakta… Vanlig rådgivning helt enkelt. Därefter har vissa sköterskor diabetespatienter, vissa har spirometri eller kolpatienter och vissa har vanlig mottagning. Vanlig mottagning innebär bland annat såromläggningar, provtagningar, medicintekniska moment, vaccinationer, intramuskulära och subkutana injektioner, suturtagningar och agrafftagningar. Om man skulle summera en vecka sitter man lite i telefon, har lite mottagning och kan också vara standby för läkarna om det kommer in akuta patienter. Sen är man även lite på lättakuten. Det är mycket variation!

På mottagningen arbetar många olika typer av vårdpersonal och samarbetet mellan sjuksköterskorna och de andra i personalen varierar beroende på situation, arbetsuppgift och behov. Sara berättar att hon även upplevt stora skillnader i samarbete mellan framför allt sjuksköterskor och undersköterskor på olika arbetsplatser.

-          På sjukhuset jobbar man som sjuksköterska närmare undersköterskorna. Man gör omvårdnad ihop, man har sin patientgrupp tillsammans och bollar hela tiden. Här på vårdcentralen har man mer sina egna arbetsuppgifter, och arbetar ihop om man behöver hjälp till exempel. Vi jobbar mer tätt med läkarna när vi har lättakut, att sköterskan till exempel börjar triagera patienten innan läkaren gör sina uppgifter. När läkarna har sina egna mottagningspatienter och vi sköterskor har våra, då jobbar vi mer självständigt. Det är mycket mer uppdelade arbetsuppgifter här än på sjukhuset.

Varierande arbete och tacksamma patienter

Efter nio år som sjuksköterska och flera olika arbetsplatser i bagaget har Sara mött många olika patienter, situationer och kollegor. Vad är då det absolut bästa med jobbet som sjuksköterska?

-          Variationen! Det är väldigt socialt och varierande, och blir inte monotont. Patientmötet är nästan det roligaste – när patienterna är nöjda är det alltid kul att känna att man hjälper någon annan. Vi kan ha patienter som vi följer väldigt mycket, till exempel med svåra sår eller liknande, och de är så tacksamma och känner sig så hjälpta. För mig är det inte så stort, men för dem betyder det jättemycket – man kan göra stor skillnad.

Den 12 maj varje år uppmärksammas Internationella Sjuksköterskedagen och även om Sara själv inte brukar fira på något speciellt sätt ser hon hur det sprids inlägg och uppmärksammas på sociala medier. Sara menar att sjuksköterskekåren är en stark och kompetent grupp som är måna om att hjälpa varandra och hålla varandra om ryggen. När vi frågar vad Sara inte klarar sig utan under en arbetsdag är svaret självklart.

-          Mina kollegor! På alla arbetsplatser jag har haft känns det som att sjuksköterskan är väldigt mån om att hjälpas åt och bolla med sina kollegor, vilket också stärker vår kompetens. Man är väldigt måna om varandra och att man ska ha en bra arbetsmiljö. Jag tror också att sköterskor i allmänhet är väldigt drivna, man accepterar inte vilka omständigheter som helst. Det gör ju att hela sköterskegruppen blir väldigt stark.

 

Vi tackar Sara för en trevlig och lärorik pratstund och skickar ett stort grattis till alla duktiga sjuksköterskor världen över – idag är det er dag!