✔ Snabb leverans
✔ 30 dagars öppet köp
✔ Handla nu, betala sen
logo
FavoriterFavoriter

Internationella blodgivardagen - Möt Linus

Den 14e juni varje år infaller Internationella blodgivardagen och för att hylla alla som varje dag osjälviskt donerar blod har vi tagit ett snack med blodgivaren Linus. Vi pratar om extrajobbet på klinisk kemi och transfusionsmedicin, känslan av att kunna hjälpa en medmänniska i behov av blod och mycket mer. Möt Linus!

Hej Linus! Berätta lite om dig själv.

Mitt namn är Linus Krossler och jag är 29år. Jag bor i Västervik sedan 7 år tillbaka tillsammans med min sambo Emilia. Jag pluggar just nu min fjärde termin till sjuksköterska via Linnéuniversitetet.

Hur kommer det sig att du började ge blod?

Jag började jobba på Klinisk kemi och transfusionsmedicin på Västerviks sjukhus och hade redan innan dess funderat på att bli blodgivare. När jag fick frågan om jag inte ville lämna blod svarade jag JA direkt.

Internationella blodgivardagen - Möt Linus

Vad betyder det för dig att vara blodgivare?

Chansen att kunna hjälpa någon som är i behov av blod eller plasma bara genom att gå och lämna blod känns otroligt skönt. Att få det där sms:et att mitt blod har använts till någon som är i akut behov av det känns alltid lika bra. Det känns som man kan göra nytta för andra och det tycker jag är det bästa med att vara blodgivare.

Du jobbar extra på en blodcentral. Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag jobbar extra på Klinisk kemi och transfusionsmedicin i Västervik och att se folk kunna göra nytta för någon annan är alltid lika roligt. Att en så kort stund i folks liv faktiskt kan rädda någon annans liv är stort. Att se folk så glada när de går därifrån är det bästa med mitt jobb.

Har ditt yrke givit dig andra perspektiv på blodgivning?

Ja, att man inom sjukvården förstår vikten av vad blodgivare gör för andra helt osjälviskt. Jag har sedan jag började plugga och jobba extra inom sjukvården fått en annan syn på vad blodgivare faktiskt gör och hur stor hjälp de faktiskt är. Det är imponerande.

Har du något du vill säga till dem som funderar på att bli blodgivare?

Har man chansen att ge blod tycker jag ALLA ska göra det, det kan rädda liv. Jag säger helt enkelt KÖR. Man vet aldrig vem som är i behov av just ditt blod.

Om du, precis som Linus, vill bli blodgivare kan du hitta mer information och anmäla dig på exempelvis geblod.nu och 1177.se.